Tatarský biftek, známý také jako "tatarák", je jednou z nejoblíbenějších lahůdek naší kuchyně. Jeho jemná chuť, možnost variabilní přípravy a snadné kombinování s různými přílohami z něj dělají ideální pokrm nejen pro slavnostní příležitosti, ale i pro pohodové večery strávené s přáteli nebo rodinou. Pojďme se podívat na to, odkud tento pokrm pochází, čím je jedinečný a jak si ho můžete vychutnat doma.
Původ tatarského bifteku
Historie tatarského bifteku sahá hluboko do minulosti, konkrétně do doby, kdy se kočovné mongolské kmeny (známé jako Tataři) pohybovaly na širokých stepích Střední Asie. Podle legendy si Tataři nosili syrové maso pod sedlem svých koní, aby bylo měkké a snadno poživatelé. Ačkoli tato legenda není historicky podložená, dala vzniknout pojmu "tatarský biftek".
Moderní podoba tatarského bifteku, jak ho známe dnes, pochází z Francie. Byl součástí kuchyně 19. století, kdy se začalo servírovat syrové, jemně nasekané hovězí maso smíchané s kořením, vaječným žloutkem a dalšími ingrediencemi. Tento pokrm si získal oblibu v mnoha evropských zemích a stal se neodmyslitelnou součástí i české gastronomie.
V čem spočívá kouzlo tatarského bifteku?
Tatarský biftek je pokrm, který vás okouzlí svou jednoduchostí a současně komplexní chutí. Klíčem k jeho dokonalosti je kvalitní hovězí maso, nejčastější volbou je svíčková nebo květová špička. Správně připravený tatarský biftek má jemnou texturu a čerstvá chuť, která se snadno kombinuje s ingrediencemi, jako jsou cibule, hořčice, worcesterská omáčka, čestvý pepř a další koření.
Chuť tataráku si můžete přizpůsobit podle vlastních preferencí. Někdo má rád jemnější verzi s minimem koření, zatímco jiný dá přednost pikantnější variantě s čistou dominancí koření a ostrých chutí.
Tipy na servírování a přílohy
Tatarský biftek se nejčastější podává s topinkami, ideálně opečenými dozlatova a lehce potřenými česnekem. Kombinace jemného syrového masa a křupavého chleba je dokonalá harmonie chutí. Kromě topinek lze tatarský biftek podávat i s křupavými bramborovými chipsy nebo čerstvým pečivem.
Záleží také na tom, jaké ingredience zvolíte do základní směsi. Výborně se hodí jemně nasekaná cibule, nakládané okurky, kapary nebo dokonce nastrouhaný parmazán pro jemně nasládlou chuť. Pokud rádi experimentujete, zkuste maso ochutit několika kapkami lanýžového oleje nebo nasekanými bylinkami, jako je pažitka nebo petrželka.
Vychutnejte si tatarský biftek doma
Nemusíte být profesionální kuchař, abyste si mohli vychutnat tatarský biftek v pohodlí domova. Pokud si chcete ušetřit čas s přípravou, můžete využít naši nabídku kvalitních produktů, jako je tatarský biftek od Nydecké Korytko.
Tatarský biftek je více než jen pokrm - je to zážitek, který si zamilujete. Ať už ho podáváte jako předkrm nebo hlavní chod, vždy zanechá nezapomenutelný dojem. Tak neváhejte a dopřejte si tuto delikatesu doma. Záleží jen na vás, jaké chutě a ingredience si vyberete, aby byl tatarák přesně podle vašeho gusta!